De afgelopen weken heeft de nieuwe minister van LNV, Carola Schouten haar visitekaartje afgegeven. En ik weet niet hoe het op u overkwam, maar het voelt als een verademing. Een minister die duidelijk de verbinding met de sector zoekt, echt wil luisteren naar ondernemers en hun dagelijkse problemen echt wil begrijpen. Tijdens de opening van het nieuwe LTO-kantoor heeft ze al één van haar eerste bevindingen gedeeld: ‘Boeren zitten te vaak in een spagaat, omdat ze enerzijds moeten voldoen aan de strengere regels en anderzijds een boterham moeten blijven verdienen’. Het is fijn een minister in Den Haag te hebben die dat begrijpt.

Moeten we nu wonderen verwachten? Kan minister Schouten in haar eentje alle problemen oplossen? Nee, natuurlijk niet. De minister heeft te maken met een parlement, haar ambtenaren en misschien nog wel het belangrijkste: Brussel. De verschillende sectoren en de individuele ondernemers zijn zelf ook aan zet. En niet te vergeten hun belangenbehartigers. Daar ligt nog een schone taak voor de nieuwe voorzitter van LTO Nederland, de heer Marc Calon.

In alles wat over u heen komt aan regelgeving, beleid, nota’s, visies etc. blijft u uiteindelijk toch zelf verantwoordelijk. Zorg er daarom voor dat u goed op de hoogte bent van alles wat er speelt rondom uw bedrijf. Kijk daarnaast goed naar uw eigen bedrijf en uzelf als ondernemer. Hoe kunt u, met het bedrijf wat u nu heeft, inspelen op alle ontwikkelingen?
Behoefte aan een sparringpartner? Neem vrijblijvend contact op met Agro Advies Groep.